Selecteer een pagina

Iedereen kan op elk moment van de dag bij me terecht. Ik denk mee, kom met advies, regel wat of bied enkel een luisterend oor. De bedankjes en complimenten geven me een goed gevoel. Ik baal er wel van dat ik niet genoeg aan mijn eigen werk of gezinsactiviteiten toe kom. En soms bekruipt me een schuldgevoel.

Een echte teamplayer
Niet voor niets ben ik trainer, coach en begeleid ik ondernemers en andere professionals. Ik wil mensen graag verder helpen. Zowel zakelijk als privé besteed ik veel tijd en aandacht aan anderen, ik werk graag samen en ben een echte teamplayer. Een pleaser ook misschien.

Overwerken
Met succes help ik een zakelijke relatie uit de brand met een vervelend akkefietje met een van zijn medewerkers. In het eerstvolgende overleg spreekt dezelfde persoon mij aan op het feit dat ik mijn werk niet op tijd heb opgeleverd. Ik sta versteld, maar voel me tegelijkertijd tekort geschoten en ga overwerken om mijn werkzaamheden alsnog af te krijgen. Ik doe dat veel vaker en ben steeds minder thuis. Mijn vrouw en kinderen klagen, en terecht.

Ruimte maken, maar hoe?
Door hard en nog harder te werken kom ik niet meer toe aan de dingen die ik eigenlijk belangrijk vind, in mijn werk maar ook thuis. Als mijn leidinggevende mij op een dag aanspreekt op onvoldoende presteren, wordt het op een pijnlijke manier duidelijk. Ik maak geen keuzes. Ik heb niet meer tijd nodig, maar prioriteit. Ik moet ruimte in mijn agenda maken voor de écht belangrijke zaken. Maar hoe?

Geïnspireerd
In een opleiding Neuro Linguïstisch Programmeren die ik volg, leer ik over het beïnvloeden van gedachtes en gedrag, over effectief communiceren en het optimaal inzetten van talenten. Vanuit een andere managementopleiding lees ik voor het eerst over de theorie van Stephen Covey over effectief leidinggeven. Hierdoor geïnspireerd deel ik met een aantal collega’s mijn problemen en mijn voornemen om het anders aan te gaan pakken. Ik hoop op concrete adviezen, maar krijg alleen maar vragen: “Wat wil jij eigenlijk? Wat vind jij belangrijk? Voor jezelf en voor je gezin? Waar krijg je energie van? Hoe ga je daar prioriteit aan geven?

Echt aan de slag
Herken je dit, dat je zeker weet dat je zaken anders wilt gaan doen, dat het nu moet gebeuren, maar dat je niet echt het roer omgooit? Je neemt je voor om je agenda minder vol te plannen, om te werken aan je nieuwe doelen, maar toch verandert er weinig. Je kunt zo weer een uur aan de praat zijn met een collega, tijd die je ook had kunnen besteden aan de klus voor de klant die morgen af moet zijn. Je maakt geen echte keuzes. Het ontbreekt aan agendamanagement. Je kunt er nu voor kiezen om de eerste stap te zetten naar een gelukkiger leven. Ga naar www.LeefMaximaal.nl en registreer je voor de gratis training ‘De route naar maximaal leven’.