Selecteer een pagina

Hij is ineens zo in de war en kan zijn tranen niet meer bedwingen. Achtergelaten door de andere deelnemers die gaan lunchen, zit Harry nog in de trainingsruimte waar we net het eerste deel van de sessie over ‘wie je echt bent’ hadden gehad. Ik ga bij hem zitten en vraag of hij met me wil delen wat hij voelt. ‘Ik vraag me ineens af waarom ik ondernemer ben geworden. Ik voel me onrustig en onzeker als ik met nieuwe klanten om tafel zit of nog kandidaten moet zien te vinden terwijl de deadline al bijna in zicht is. Waar ben ik in hemelsnaam mee bezig?’’

‘’Ik voel continu druk’’
Ik ken Harry al jaren. Een 38-jarige zelfstandig ondernemer in personeelsbemiddeling voor functies in de IT sector. Een joviale kerel, makkelijk in de omgang en op het eerste gezicht heel zelfverzekerd. Maar als je goed kijkt zie je macho- en haantjesgedrag. Harry is bezig met wat anderen van hem kunnen vinden en hoe hij op hen over moet komen. ‘’Ik werk alleen en hik vaak tegen het werk aan. Ik voel continu de druk van omzet. Dat gaat aan je knagen zonder dat je het door hebt. Nu ik erbij stil sta weet ik dat ik collega’s mis, maatjes met wie je kan overleggen en met wie je samen de klus klaart.’’

Ongelukkig
In mijn trainingen over persoonlijk leiderschap is dat waar het allemaal begint: weten wie je zelf bent. Voordat mensen bij mij komen hebben ze vaak al jarenlang ongelukkig in een bepaalde rol of functie gezeten zonder dat er de vinger op te kunnen leggen. Ze ervaren geen echt plezier of positieve energie, alhoewel ze complimenten krijgen voor hun werk. Ze zijn moe en laden thuis niet genoeg op. Ze zijn bang of voelen zich heel onzeker als ze spannende dingen moeten doen of nieuwe contacten moeten maken.

Shock-effect
Harry is duidelijk geschokt door zijn ontdekking. Hij doorziet ook snel waar het knelt en wat hij wil veranderen. Dat lijkt hem nu al op te luchten: ‘’Ik krijg stress van ondernemen. Ik doe alsof het me allemaal makkelijk afgaat, maar dat is niet zo. Ik ben opgegroeid in een ondernemersgezin en dacht dat ondernemen ook mij in het DNA zou zitten. Dat is blijkbaar niet zo. Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat er beter bij mij past.’’

Inzicht geeft vrijheid
Als je totaal niet weet wie je bent, loop je achter anderen aan. Je rolt in een baan, en daarna in een volgende baan en misschien weer in een baan. Datzelfde kun je ook zeggen over relaties trouwens. Of over studies. Als je er zoveel last van krijgt dat je andere keuzes wilt maken of als je ertoe gedwongen wordt door bijvoorbeeld een burn-out of een scheiding, is dat confronterend. Emotioneel. En bevrijdend.

Wat doet je omgeving?
Ontdekken wie je bent komt voort uit een behoefte. Dat kan, zoals bij ondernemer Harry, vanuit persoonlijke vragen waar hij al een tijd mee rondliep. Het kan ook zijn dat je zelf wel weet wie je bent, maar je omgeving beperkende invloed heeft. Zo kan het zijn dat je vroeger heb geleerd om alles te kunnen krijgen als je maar hard genoeg met de vuist op tafel slaat. Dat overlevingsgedrag blijkt je niet te hebben gebracht waar je zou willen zijn of heeft je zelfs eenzaam gemaakt.

Outside-in
Hoe belangrijk opvoeding is blijkt wel uit dit voorbeeld. We groeien vanaf de geboorte tot het moment van de school verlaten veel ‘outside-in’ op. Verwachtingen van anderen, in eerste instantie onze ouders, maar ook leraren of bijvoorbeeld sporttrainers, bepalen hoe we ons vormen. Ik maak mensen graag bewust van wat ze hebben meegekregen en wat dit nu nog met hen doet. Pas dan kun je de omschakeling maken.

Wat is echt belangrijk voor jou
Harry ontdekt dat samenwerken en zekerheid belangrijke kernwaarden voor hem zijn. Dat weet hij te benoemen omdat dat hem echt blij maakt, daar krijg hij energie van. Hij komt er zo achter wat echt belangrijk voor hem is en niet wat hij denkt dat anderen belangrijk vinden in hem. Veel mensen die om wat voor reden op zoek zijn naar zichzelf helpt het beantwoorden van deze vragen:

1.Wat zijn jouw woorden en waarden?
Het is niet alleen leuk maar soms ook verrassend om woorden en waarden te kiezen die jou energie geven. Dat kan ook heel lastig zijn. Je blijkt vooral waarden te kiezen die de buitenwereld van je verwacht. Het kan betekenen dat je niet in de juiste functie zit. Of zelfs niet in de goede relatie. Ik ben altijd blij dat mensen in mijn trainingen dit soort ontdekkingen doen. Ze zijn op weg om zichzelf te vinden in plaats van de wereld achterna te lopen.

2.Wat wil je bereiken?
Als je weet welke kernwaarden bij jou passen, weet je wat echt belangrijk voor je is en kun je vaak ook benoemen wat je in het leven wilt bereiken. Als je mensen hiernaar vraagt komen sommigen in eerste instantie met materialistische doelen: een goed salaris, een groot huis, een mooie auto. Maar het gevoel dat je hierbij hebt is veel belangrijker. Wat geeft het jou als je euro’s hebt? Wat kan je dan wel krijgen dat je anders niet zou kunnen? Dan komen er hele andere dingen op tafel, zoals vrijheid, onafhankelijkheid en zelfstandigheid.

Leven en werken met passie
Weet je wat nou het mooiste is van de ontdekkingen die mensen tijdens mijn trainingen en coaching doen? Ze hebben spijt. Spijt dat ze de ontdekkingen bij zichzelf niet eerder hebben gedaan. Dat had ze veel energie kunnen besparen. Ze gaan weer leven en werken met passie. Dat weet ik zeker.

Reageren of meer informatie?
Heb jij persoonlijke kernwaarden ontdekt die jou zakelijk of privé verder hebben geholpen?
Voor meer informatie over mijn trainingen en hoe je een eerste stap kunt zetten naar een leven met meer vrijheid kun je kijken op www.LeefMaximaal.nl. Vergeet niet om de gratis training ‘De route naar maximaal leven’ te volgen, want hier kun jij je eerste ontdekking doen!