Selecteer een pagina

Werk jij jezelf een slag in de rondte maar krijg je uiteindelijk niet gedaan wat je in gedachte had? Werk je vaak over of begin je extra vroeg? Klaagt jouw thuisfront dat je altijd maar aan het werk bent? Ik wil graag iets met je delen waar ikzelf veel aan gehad heb. Stop dus met ploeteren en ontdek het beste advies ooit.

Hoe scherp is jouw geest?
Een scherpe geest zorgt ervoor dat je de boel blijft overzien en eventueel in een nieuw daglicht bekijkt. Je effectiviteit schiet hierdoor de lucht in. Echt, zo’n goed advies! Laat ik het uitleggen aan de hand van het verhaal van de houtakker:

Een rood aangelopen en bezwete houthakker vloekte en tierde, terwijl hij met man en macht zo veel mogelijk bomen probeerde om te hakken. Vorige week verbrak hij nog alle records, maar nu … Het zag ernaar uit dat hij met behoorlijk minder bomen de week zou gaan afsluiten. Hij verhoogde zijn tempo en sloeg voor de zekerheid zijn pauzes over. Rusten kon later wel. Een voorbijganger adviseerde de houthakker om zijn botte bijl eens wat beter te onderhouden.

Waarom slijp je je de bijl niet gewoon? vroeg de man de houthakker.
Omdat ik dan zou moeten stoppen met hakken, antwoordde de houthakker.
Als je je bijl geslepen hebt, ben je 2x zo effectief, adviseerde de voorbijganger.
Maar ik heb helemaal geen tijd om te stoppen, klonk het verontwaardigde antwoord van de houthakker.

De man schudde zijn hoofd en liep door, de houthakker onbegrijpend en nog altijd gefrustreerd achterlatend.

Dit verhaal is relevant voor heel veel mensen. In plaats van onszelf te ontwikkelen, voor onszelf te zorgen en de tijd te nemen om effectiever te worden, blijven we door ploeteren met een botte bijl. In gedachten noemen we dat ‘tijdwinst’, maar niets is minder waar. Soms is het beter even de tijd te nemen, je geest te ontspannen, te investeren in kennis en te reflecteren zodat je effectiever bent en … nog tijd overhoudt ook.

Slijp je bijl oftewel: reflecteer
Reflectie is een belangrijk onderdeel als je je doelen, ambities of verlangens wilt realiseren. En toch is het vaak het eerste dat we laten als het te druk wordt. Zonde, want juist door te reflecteren worden patronen zichtbaar. Als je regelmatig reflecteert of ‘je bijl slijpt’, blijf je scherp op alle gebieden. Je wordt je bewuster van wat je wilt, wat je belangrijk vindt en waar je naar toe wilt. Het inspireert waardoor je weer energiek en helder aan het werk kunt. Reflecteer jij weleens? Kijk bijvoorbeeld eens terug naar de afgelopen twee weken. Hoe vaak heb jij iets overgeslagen of afgezegd om maar door te kunnen gaan? Hoeveel spoedjes heb jij voorrang gegeven? Hoe vaak heb jij even rust genomen om te kijken of je de juiste dingen op de juiste manier deed? Hoe voelde je je als je ’s ochtends opstond? Heb je je goed kunnen concentreren en heb je genoeg tijd gehad voor je gezin, vrienden, beweging, hobby’s of andere passies waar je energie van krijgt?

Met andere woorden: wat voor een houthakker ben jij en hoe houd jij je bijl scherp?

Wil je elke maand het ‘Inspiratie Momentum’ met de nieuwste blog in je mailbox ontvangen, dan kun je je hier inschrijven.