Selecteer een pagina

Je kent vast wel iemand die bij jou altijd een potje breken kan. Je loopt er zelfs graag een stapje harder voor. Maar dat doe je natuurlijk niet voor iedereen. Hoe komt het dat de een veel meer krediet heeft dan de ander? Hoeveel krediet heb jijzelf eigenlijk opgebouwd, ofwel: wat is het saldo van jouw emotionele bankrekening?

De emotionele bankrekening
De emotionele bankrekening is een concept van Stephen Covey[1]. Het zegt iets over de kwaliteit van je relaties. De relatie met je partner, maar ook de relatie met collega’s, vrienden, je ouders en andere familieleden. Elke relatie heeft zijn eigen bankrekening met bijbehorend saldo.

Je saldo in de plus
Is het saldo positief, dan hebben jullie een goede relatie. De relatie kenmerkt zich door vertrouwen, openheid en respect. Door op de rekening van de ander te storten investeer je in de relatie. Denk maar eens aan de relatie met een goede vriend(in). Jullie staan altijd klaar voor elkaar. Een gerucht, misverstand of meningsverschil heeft dan ook geen invloed op jullie relatie. Het saldo blijft positief en het vertrouwen intact.

Een negatief saldo
Andersom kan het ook, dan staat iemand in het rood. Denk aan een collega die altijd kritiek geeft, alsmaar werk doorschuift zonder dat er ook maar een bedankje vanaf kan. Dan wordt een gerucht of misverstand al gauw een conflict, terwijl het vertrouwen bijna tot 0 gedaald is. Het saldo staat dan ver in de min. Voor zo’n collega steekt uiteindelijk niemand meer zijn nek uit.

Wat is jouw saldo?
Het is allicht fijner om in de plus te staan en op het draagvlak van je relaties te kunnen rekenen. Ze accepteren een misstap, maken je werk veel plezieriger en staan je bij als je ze nodig hebt.  Een goede manier om erachter te komen of je in de plus of in de min bij iemand staat, is het bekijken van de volgende stellingen: (houd de persoon in kwestie steeds in gedachten)

 • Ik sta altijd voor hem/haar klaar, dag en nacht.
 • Ik kom altijd mijn afspraken na.
 • Als ik fout zit, zeg ik dat.
 • Ik ben nooit jaloers op zijn/haar succes.
 • Ik geef graag complimentjes.
 • Ik roddel niet en kan goed geheimen bewaren.

Je hoeft natuurlijk niet bij iedereen een positief saldo te hebben. Denk je dat je in het rood staat en wil de relatie behouden? Probeer het dan aan te vullen. De volgende tips helpen je daarbij.

6 tips voor een positief banksaldo
Soms heb je zonder het in de gaten te hebben vaker opgenomen dan gestort in een relatie. Je neemt (de stortingen van) de ander als vanzelfsprekend, terwijl jij net zo goed verantwoordelijk bent voor het onderhouden van deze relatie. Ontdek de 6 tips waarmee je je saldo verhoogt en je relaties versterkt:

 1. Begrijp de ander goed: voorkom dat je vanuit jezelf reageert (stort), stel vragen en luister zodat je zeker weet wat de ander nodig heeft.
 2. Let op details: de grootste impact zit ‘m vaak in kleine dingen.
 3. Kom je beloftes na: als je je woord niet houdt, verlies je je geloofwaardigheid.
 4. Verwachtingen verduidelijken: wees helder, vaagheden verzwakken het vertrouwen.
 5. Integriteit: doe wat je zegt en zeg wat je doet, neem het op voor de ander – zéker als die er niet bij is.
 6. Oprecht verontschuldigen: als je fout zit, geef dit dan toe en bied oprecht je excuses aan.

Wil jij bewuster omgaan met je relaties?  In het Leef! Maximaal 3 maanden programma leer je bewuster te leven, hoe je verantwoordelijkheid neemt en positieve relaties bouwt. Ga naar https://leefmaximaal.nl/leef-3-maanden-programma/ voor meer informatie of neem contact op.

[1] Auteur van o.a. De Zeven Eigenschappen van Effectief Leiderschap