Selecteer een pagina

December is een maand waarin we veel tijd besteden aan de feestdagen. We bereiden ons voor, kopen cadeautjes, versieren de kerstboom, organiseren en nemen deel aan zakelijke borrels, werken over om alles af te krijgen voor de vakantie, bedenken menu’s om van te watertanden, maken to do-lijstjes, kopen vuurwerk en doen boodschappen. Als kers op de taart hebben we bijzonder gezellige dagen met onze partners, gezinnen, families en vrienden. De maand december is de maand van het jongleren zeg ik weleens. Elke dag vervul je verschillende rollen maar in december de meeste en vaak ook nog tegelijk. Bijvoorbeeld de rol werknemer of ondernemer, collega, partner, ouder, kind, broer of zus, vriend(in), mantelzorger, vrijwilliger en misschien weet je er zelf ook nog een paar te noemen. Maar hoe is het eigenlijk met de rol van jouzelf?

Don’t wait for the perfect moment. Take the moment and make it perfect.
Eigenlijk raar. Je zorgt dagelijks voor anderen, maar als het op jezelf aan komt, dan is er geen tijd. Je hebt altijd wel een excuus of bent te moe. ‘Morgen ga ik beter op mezelf letten’. Zeg eens, hoe vaak neem jij je zoiets voor? Je wacht op het perfecte moment. Het perfecte moment voor jou is echter slechts een stipje aan de horizon. Ergens ver weg en onbereikbaar. Oké, je zorgt graag voor anderen, maar ben je wel op je best als je nooit eens aan jezelf denkt? Wacht niet tot december, de tijd van bezinning. Wacht niet op het perfecte moment, maar pak het, creëer het.

Een moment voor jezelf
Een moment voor jezelf nemen kan het hele jaar door. Het is als een gesprek met jezelf. Je denkt na over de dingen die jij belangrijk vindt. Over de rollen die je vervult en niet vervult. Welke rollen heb jij dit jaar vervuld en welke rollen zou je (vaker) willen vervullen? Als je tijd voor jezelf neemt, orden je je gedachten, word je je bewust van de mooie dingen in je leven en ontdek je je diepste wensen. Wat is er nog nodig om deze te realiseren? Soms is het fijn je gedachten of ideeën op te schrijven. Probeer het eens. Je hoeft geen schrijftalent te zijn. Alles wat je nodig hebt is tijd en aandacht.

Maak je eigen bucketlist
Maak van je aantekeningen een bucketlist. Een bucketlist? Ja, want waarom wachten op het perfecte moment of nog erger totdat het erop aankomt en je bijvoorbeeld ziek bent? Je leeft maar één keer. Een bucketlist geeft je inzicht in wat je gelukkig maakt. Het zorgt ervoor dat je positief naar de toekomst kijkt en een doel hebt waar je naar toe kunt werken. Wat zou jou gelukkig maken? Wat zijn jouw verlangens, wat doe je graag of waarvoor mogen ze jou ’s nachts wakker maken? Mij mag je altijd wakker maken met concerttickets voor de Rolling Stones. Vorig jaar heb ik ze in Edinburgh gezien. Wat een energie krijg je daarvan, geweldig! Een jaarlijks terugkerende wens op mijn bucketlist. Misschien heb jij nu je droombaan in gedachten? Of een vakantie op een exotisch eiland? Het hoeft niet altijd in het materiële te zitten. Wellicht schuilt er diep van binnen een wereldverbeteraar in je en wil je meedenken over maatschappelijke kwesties. Wie weet ben je op zoek naar meer zingeving en wil je vrijwilligerswerk gaan doen. Alles mag. Ook leuk: de fuck it list. Daarop schrijf je de dingen die je juist niet meer wilt doen. Je houdt een heleboel energie over en het geeft je ruimte voor de dingen die je écht leuk vindt. Wat komt er op jouw lijst?

Veel plezier, geniet van deze maand, pak je momenten en Leef! Maximaal.

Günter