Selecteer een pagina

Als je een goed idee hebt of een mooi plan om een verandering door te voeren, dan heb je draagvlak nodig. Mensen die naar je luisteren en je helpen bij de uitvoering van je plan of idee. Maar wat als je telkens tegen een muur aan loopt en niemand naar je luistert? Andersom kan het ook. Je hebt van nature snel een oordeel klaar. Achteraf heb je spijt van je snelle oordeel of beslissing. Hoe voorkom je dat je steeds maar in die valkuilen stapt? Lees verder en ontdek hoe Bob je helpt bij het beter communiceren, beter luisteren en beter nemen van besluiten.

Maak kennis met Bob
Eh, Bob als in de alcoholvrij in het verkeer? Nope. Bob is een succesvolle 3 fasen methode die bedrijven gebruiken om hun besluitvormingsproces te verbeteren en de draagkracht ervan te versterken:

  • In fase 1 ga je een beeld vormen door vragen te stellen en informatie te verzamelen.
  • In fase 2 worden meningen, voorwaarden, zorgen en resultaten geïnventariseerd (= oordeel).
  • In fase 3 zijn beeld en oordeel helder en wordt er een gezamenlijk besluit genomen worden.

Het mooie van Bob is, dat het verrassingen voorkomt, valkuilen aan het licht brengt en zowel draagvlak als draagkracht creëert. Het verbetert je focus en maakt de communicatie effectiever. Het zorgt voor structuur, rust én de zekerheid dat alle ideeën en meningen gehoord zijn. Het zal je dan ook vast niet verbazen dat deze manier van besluitvorming vaak door teamleiders, afdelingsmanagers, directies en ondernemingsraden wordt ingezet, toch? Zij weten dat draagvlak en draagkracht essentieel zijn voor het realiseren van doelen. Nu denk je vast, ja maar wat moet ik hiermee?

Wat jij met Bob kunt
Je kunt de 3 fasen (beeldvorming, oordeelvorming, besluitvorming) ook zien als eigenschappen. We hebben ze allemaal, maar één van deze drie is altijd (onbewust) dominant. Deze eigenschap heb je van nature en noemen we ook wel je gedragsvoorkeur. Wie beter wil communiceren en zijn ideeën wil realiseren, doet er verstandig aan de andere twee eigenschappen verder te ontwikkelen. Het succes van Bob zit ‘m namelijk in de balans.

Een voorbeeld. Stel, je bent van nature een beeldvormer en hebt ineens een briljant idee. Terwijl jij nog bezig bent met het verzamelen van informatie, hebben je gesprekspartners hun oordeel of besluit al klaar. In het slechtste geval vegen ze je idee van tafel of gaan ze er zelf mee aan de haal. Hoe mooi zou het zijn om dan ook uit de andere eigenschappen te kunnen putten?

Nog een voorbeeld. Wanneer je meer een oordeelsvormer bent, zou je veel effectiever zijn als je meer tijd neemt voor de beeldvorming. Door deze eigenschap te ontwikkelen leer je bijvoorbeeld beter te luisteren, waardoor je betere, gefundeerde beslissingen leert nemen.

Hoe staat het met jouw eigenschappen?
In het Leef! Maximaal 3 maanden programma ontdek je wat jouw dominante en minder dominante eigenschappen zijn. Bovendien krijg je inzicht in je potentieel, karaktereigenschappen en leer je hoe deze kunt benutten. Denk je eens wat er allemaal zou veranderen als alle drie eigenschappen in balans zouden zijn? Je voorkomt een hoop teleurstellingen, communiceert effectiever, neemt gefundeerde beslissingen, realiseert je plannen, ambities en ideeën.

Zet nu de eerste stap
“Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg” (Stephen Covey). Dus zet daarom vandaag nog de eerste stap en meld je aan!