Selecteer een pagina

Als we de economie draaiend willen houden, is langer doorwerken noodzakelijk. Om dit te bewerkstelligen is duurzame inzetbaarheid de beste oplossing. Denk je maar eens in: als mensen langer gemotiveerd, flexibel en vitaal doorwerken, blijven participatie en productiviteit op peil. Met gezonde en bevlogen medewerkers kan een organisatie voortbestaan en zelfs floreren. Desondanks zien we dat mensen steeds jonger in het verzuimcircuit terecht komen.  Hoe krijgen we het dan toch voor elkaar om vitaal en met plezier te blijven doorwerken? En moet de werkgever daarvoor zorgen of kunnen werknemers zelf ook actie ondernemen?

Een burn-out op je 30e
Je ziet het steeds vaker: jonge, goed opgeleide mensen met een burn-out. Daar waar je eigenlijk iedere uitdaging als een kans zou moeten zien, ontbreekt het je aan enthousiasme en energie. De vragen waarmee je worstelt hebben te maken met keuzes en wat de buitenwereld van je denkt. Overwerken of met vrienden uit eten, overplaatsing of blijven, een huis kopen in de stad of juist daarbuiten wonen, samenwonen of trouwen, kinderen of carrière. Je streeft naar perfectie, gaat voor het hoogst haalbare en deelt dit, net als iedereen, regelmatig op social media. Herkenbaar? Ben jij in de 20 of 30 en plof jij ’s avonds uitgeblust op de bank? Zie je op tegen werken en heb je moeite met opstaan? Grote kans dat je tegen een burn-out aan zit. Hoe heeft het zover kunnen komen? Kijk eens kritisch in de spiegel. Er was een tijd dat jij de kartrekker was en je collega’s aanspoorde. ’s Avonds had je nog genoeg energie om te sporten of met vrienden af te spreken. Wel wat anders dan op de bank liggen Netflixen. Waardoor verloor je het plezier in je werk? Waar ben jij nu écht goed in? Het gaat tenslotte om jóuw leven, jóuw baan, jóuw dromen en ambities! Stel jezelf eens de vraag wat je zou doen als je je baan zou verliezen of (positiever:) 1 miljoen zou winnen. Wat zou je willen doen en wat is daarvoor nodig? Praat daarover met je manager en laat zien dat je verantwoordelijkheid voor jezelf en je functioneren neemt. Ga niet afwachten, neem de regie en geef aan waar je goed in bent, waar je blij van wordt.

Een goede werkgever faciliteert zijn werknemers
Het is geweldig wanneer werknemers op eigen initiatief hun verantwoordelijkheid nemen en de regie daarvan samen met je willen aangaan. Werkgevers, leidinggevenden moeten dit omarmen, stimuleren en faciliteren. Ga het gesprek over duurzame inzetbaarheid aan, initieer het. Organiseer vitaliteitsprogramma’s en onderzoek de mogelijkheden van job crafting. Let op dat je coacht op passie en talent zonder dat het nieuwe stress oplevert. Luister met een open, positieve mindset en stimuleer werknemers te ontdekken waar ze energie van krijgen. Ja ja, klinkt allemaal prachtig, maar hoe werkt het in de praktijk? Natuurlijk zijn er kritische succesfactoren. Duurzame inzetbaarheid mag geen speeltje van P&O zijn en het werkt pas als het verbonden wordt met andere beleidsterreinen. Betrek medewerkers, praat niet over ze maar met ze. Geef hen ruimte om te ontdekken waarin zij excelleren. En heel belangrijk: kijk niet naar de leeftijd. Kijk liever naar functieduur, het soort werk en werk –en leefstijl. Waarom? Heel simpel: leeftijd kun je niet beïnvloeden, de andere drie wel.

Hoe stimuleer je die gezamenlijke focus en motivatie?
Hoe je het went of keert, het vraagt om commitment van zowel van de directie, de medewerkers, het lijnmanagement en P&O. In het Werk! Ideaal programma staat het individu en ontwikkeling daarvan centraal. Pas als daarin wordt voorzien kan er gericht en succesvol aan duurzame inzetbaarheid worden gewerkt.

Met het Werk! Ideaal programma:

  • ontdekt iedereen zijn eigen talent
  • leer je het beste in jezelf aan te spreken en te ontwikkelen
  • wordt bevlogenheid aangewakkerd en neemt de motivatie toe
  • wordt samenwerken een vanzelfsprekendheid
  • creëer je synergie
  • wordt ieders potentie optimaal benut
  • is er ruimte voor groei maar met meer balans tussen werk en privé
  • nemen vitaliteit en levensgeluk toe en verzuim en klachten af

Klik hier voor meer informatie of neem contact op.